Denizli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Feyzi Ölmez, ‘Kurban Bayramı sebebiyle hayvanlarla daha fazla temas edilmesi ve kurban eti tüketilmesi bazı zoonotik hastalıklara maruz kalma riskini de artırmaktadır’ dedi.
Denizli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Feyzi Ölmez , yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde önemli açıklamalar yaptı. Kurban Bayramının ibadet boyutunun yanında; insan sağlığı, hayvan sağlığı, ekonomik kayıplar ve sosyal yardımlaşma gibi birçok hususu kapsayan çok yönlü bir organizasyon olduğuna dikkat çeken oda başkanı Ölmez, ‘Kurban Bayramının büyük bölümü veteriner hekimlik mesleğinin ana uğraşı alanları kapsamındadır. Kurbanın sağlıklı olması, uygun ortamlarda ve hayvan refahı gözetilerek barındırılması ve kesilmesi, etin muhafazası, kurban derisinin uygun yüzülmesi, atıklar ve çevre için önlemler alınması gibi konular veteriner hekimlerin yetkili olduğu konulardır. Özetle; veteriner hekimler, kesim öncesi muayeneden, kurban eti tüketilinceye kadar her aşamada görev alırlar. Her şeyden önce mutlaka veteriner hekim kontrolü olan hayvanları almaları ve kurbanlık olarak değerlendirmeleri gerekmektedir’ dedi.
Sağlığınızdan olmayın
Kurban Bayramı sebebiyle hayvanlarla daha fazla temas edilmesi ve kurban etinin yoğun tüketilmesinin bazı zoonotik hastalıklara maruz kalma riskini de artırdığına dikkat çeken Başkan Fevzi Ölmez, ‘Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvan nakli ve alımından başlayarak etlerin tüketilmesine kadar sağlık ve hijyen kurallarına azami özen gösterilmesi çevre ve toplum sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır. Kurban Bayramında kurbanlar Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde onay belgesi almış kesimhaneler ile, kurbanlık hayvanın kesinlikle veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmesi, kesim işleminin hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılması, kesim sonrası hayvanların hastalıklı organlarının ve atıklarının gelişigüzel ortalığa atılmaması ve köpek gibi etçil hayvanlara kesinlikle çiğ olarak yedirilmemesi, kesilen hayvanlara ait kistli iç organlar ve her türlü atığın derin bir çukura gömülüp bulunabiliyorsa sönmemiş kireç dökülerek kapatılması, kurban kesen, hayvanı yüzerek et taksimi yapan kasap ve yardımcıları ile kurban sahiplerinin etle temas eden uzuvlarında yara olmaması, bu durumda olanların kesim, yüzme ve et taksimi işini yapmaları zorunlu ise hijyenik eldiven kullanmaları önemlidir’ dedi.
Kurban derisi yüzülürken dikkatli olun
Kurban derisinin yüzülerken de çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Başkan Ölmez, ‘Kurban derinin yüzülmesi sırasında derinin dış kısmı ile etin teması önlenmeli; işkembe ve bağırsaklar; et kalitesini olumsuz etkilememesi, mikropların bulaşmasını ve gelişmesini önlemek için geciktirilmeden çıkarılmalıdır. İç organların çıkarılması sırasında işkembe ve bağırsak içeriğinin ete bulaşması önlenmelidir. Ehil olmayan insanların kestiği hayvanların derileri ekonomiye tam olarak katkı sağlamamaktadır. Ayrıca kesim sonrasında elde edilen kan, bağırsak ve sakatatlar değerlendirilmemektedir. Bu nedenlerle Kurban Bayramı’nda çok ciddi oranlarda ekonomik kayıp da meydana gelmektedir.’ dedi.
Kurbanlık seçiminde nelere dikkat edilmelidir ?
Kurbanlık küçükbaş ve büyük baş hayvan seçimi yapılırken de göz önünde bulundurulması gereken hususlar olduğuna dikkat çeken Denizli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Feyzi Ölmez, ‘Sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılmalı. Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı. Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı. Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı. Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı. Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı. Yara, şişlik ve ödemi olmamalı. Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalı. Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir’ dedi.
Etlerin dinlendirilmesi, saklanması
Kurban etlerinin saklanması ve dinlendirilerek tüketilmesiyle ilgili olarak ta bilgiler veren Başkan Ölmez, ‘Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler, sıcak ve taze olduğu için 14-20 derece de 5-6 saat dinlendirilmeli, daha sonra kullanım miktarlarına göre ambalajlanmalı ve +4 derecede soğutulmalıdır. Sıcak etler oda sıcaklığında dinlendirilmeden soğutucuya konursa, etlerdeki kasılmadan dolayı iç ısı yeterince düşmez ve et sıcak kalır. Birkaç gün sonra kaba etler içlerinden bozulmaya başlar. Bu şekilde yeşillenip kokuşan etler tüketilmemelidir. Etler 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmeye başlanmalıdır. Taze etler buzdolabında 1 hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta 1 ay. Şoklandıktan sonra -18 derece 6 ay saklanabilir. Denizli Veteriner Hekimleri Odası olarak tüm vatandaşlarımızın Kurban bayramını kutlar, sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmelerini temenni ederiz.’ dedi.