Denizli Veteriner Hekimleri Odası, Veteriner Hekim, Veteriner Hekimlik, Hayvan Sağlığı, Hayvan Tedavisi, Veteriner Odası, Veteriner Hekimler Birliği, Hayvan Sağlığı Hizmetleri, 

Denizli'de Veteriner Hizmetleri, Veteriner Hekimlik Derneği, Denizli Hayvan Sağlığı, Veteriner Hekimlik Mesleği, Veteriner Hekimlik Odası Üyelikleri, Denizli İl Veteriner Hekimleri, Hayvan Koruma, Hayvan Hastanesi,

 Hayvan Sağlığı Eğitimi, Veteriner Hekimlik Mevzuatı, Veteriner Hekimlik Etik Kuralları, Denizli Veteriner Hekimlik Hizmetleri, Denizli Hayvan Hakları, Veteriner Hekimlik Seminerleri, Hayvan Sağlığı Kontrolleri, Hayvan Refahı, Veteriner Hekimlik Eğitimi, 

Denizli Veteriner Hekimleri Odası'na Hoşgeldiniz.

  • Türkçe
whatsapp

Başkan Manav ‘Kurban kesiminde hijyen ve izin şart’

Denizli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Özgür Manav, Şehir TV’de yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban kesimi, hijyen kuralları, sağlık kontrolleri ve çevre temizliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Manav, "Her kasap bayramda ortaya çıkıyor ama dikkat şart" dedi

Denizli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Özgür Manav, Şehir TV’de Merve Nur Ercan’ın konuğu olarak kurban kesimiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Başkan Manav, hayvan sağlığı, insan sağlığı ve çevre temizliği açısından vatandaşların dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi. Kurban Bayramı öncesi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın genelgesi kapsamında her ilde Kurban Hizmetleri Komisyonu oluşturulduğunu belirten Başkan Manav, Denizli’de de bu doğrultuda satış ve kesim alanlarının belirlendiğini ifade etti. Manav, “Geçici kurban satış yerlerinin altyapısı belediyeler tarafından hazırlanıyor, ancak hayvanların sağlık kontrolü, kulak küpesi denetimi gibi işlemleri Tarım İl Müdürlükleri ve veteriner hekimler yapıyor,” dedi. Kurban kesim izinleri hakkında da açıklamalarda bulunan Manav, tek kişilik bireysel kesimlerin uygun hijyen koşullarına uyularak şahsi alanlarda yapılabileceğini, ancak birden fazla hayvanın kesileceği yerler için izin alınmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Sakatatlar gömülmeli, hayvanlara verilmemeli

Kurbanlık alırken kulak küpesine, hayvanın yaşına ve genel sağlık durumuna dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Manav, vatandaşların görevli veteriner hekimlerden destek alabileceğini söyledi. “Küpesiz hayvan alınmamalı. Şüpheli durumlarda satış yerindeki veterinerden bilgi alınmalı,” dedi. Kurban kesildikten sonra ortaya çıkan sakatatların rastgele doğaya bırakılmasının halk sağlığı açısından risk taşıdığına dikkat çeken Manav, “Köpek yesin, kedi yesin diye bırakılan organlar enfeksiyon yayabilir. En uygun yöntem, uygun derinlikte kazılarak gömülmesi. Verilecekse bile mutlaka pişirilmiş şekilde hayvanlara verilmelidir” dedi. Kurban eti kesildikten sonra hemen buzdolabına konulmaması gerektiğini vurgulayan Manav, “Etin vücut sıcaklığı düşmeden paketlenip buzdolabına konulması, bakteri üremesine neden olur. En az 2-3 saat dinlendirilmeli, sonra muhafaza edilmeli,” diye konuştu. Denizli Veteriner Hekimleri Odası’nın 31 Mayıs 2025’te düzenleyeceği gala gecesinden de bahseden Manav, “Veterinerlik mesleğinin dayanışmasını ve özverili çalışmalarını birlikte kutlayacağız. Tüm meslektaşlarımızı bekliyoruz. Gecede mesleğinde 25 – 50 yılını dolduran üyelerimize de plaketlerini vereceğiz. Bayramda herkes kasap olmaya soyunuyor ama unutmayalım: sağlığımız her şeyden önemli. Hijyen, çevre ve hayvan refahı konusunda daha dikkatli bir bayram geçirmeliyiz. Tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramı’nı şimdiden kutluyorum.” dedi.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

HADİ KONUŞALIM

   info@denizlivho.org.tr

   (0258) 265 72 73

BİZİ ZİYARET ET

   Atalar Mahallesi 954 Sokak No:7/1 (Çatalçeşme Oda Tiyatrosu Arkası) Pamukkale / DENİZLİ / TÜRKİYE